‘Doen we weer een Chef’s table-tje?’ vraagt mijn geliefde mij. ‘Jaaa!’ is steevast mijn antwoord. Iedere keer geniet ik er intens van om samen een aflevering te kijken uit de documentaire reeks Chef’s Table op Netflix. Het is een serie over het werk en leven van gerenommeerde culinaire chef’s van over de hele wereld, prachtig vormgegeven door filmmaker David Gelb.

Liefdesroep

Het is niet alleen prachtig om naar te kijken, maar op een diepere laag word ik steeds geraakt. Alle elementen van een Liefdesroep worden glashelder zichtbaar. Stuk voor stuk zijn het pareltjes van voorbeelden van mensen die hun reis van de held leven en de roep van hun hart volgen. Niets is meer inspirerend dan mensen zo vol hun passie te zien leven. Dat bewijst iedere aflevering opnieuw. De liefde en toewijding waarmee door deze Chefs over eten wordt nagedacht, de wijze waarop nieuwe creaties ontstaan en de verrassende combinaties die worden gemaakt gaat ver buiten ieder kader en overtreft alle regels. Een sprekend voorbeeld hiervan is chef Virtiligo Martinez van restaurant Central in Lima. Martinez bouwt het menu op door gebruik te maken van ingrediënten vanuit alle regionen en hoogtes van Peru, van de oceaan tot de Andes. Hij wil hiermee zijn gasten alle ecosystemen van Peru laten ervaren.

Dessert .jpgReis van de held

In iedere aflevering zie je hoe de reis van de held als een rode draad in de levens van deze Chefs zichtbaar wordt. Allemaal voelen ze zich ‘geroepen’ om hun eigen pad op te gaan, soms tot grote teleurstelling van ouders die een andere bestemming hadden voorzien voor de toekomst van hun kind. Om gehoor te kunnen geven aan hun innerlijk verlangen vertrekken de Chefs uit hun vertrouwde omgeving en gaan het grote avontuur aan. Ze moeten hun vaste zekerheden opgeven om hun roep te kunnen volgen. Deze avonturen gaan gepaard met grote uitdagingen en uit onverwachte hoek komen helpers tevoorschijn.

Chef Grant Achtz

Een ironisch voorbeeld van een grote beproeving komt van Grant Achtz, chef kok van restaurant Alinea in Chicago is zijn carrière begonnen in een gerenommeerd frans restaurant. Hij voelt zich onder de duim gehouden en geïntimideerd door zijn Chef. Hij moet al zijn angsten overwinnen aangezien hem wordt voorgehouden dat hij nooit meer als kok aan de bak komt als hij hier weg gaat met een conflict. Hij grijpt al z’n moed bij elkaar en begint een eigen restaurant. Dat pakt goed uit want er komt een geldschieter op zijn pad die in hem gelooft en die Achtz alle ruimte geeft om zichzelf verder te ontwikkelen. Als zijn restaurant goed loopt wordt hij geconfronteerd met heftige pijn aan zijn tong. Hij gunt zichzelf niet de rust om naar een dokter te gaan, laat staan om tijd te nemen voor herstel. Het wordt zo erg dat hij al zijn smaak verliest.

.Als hij uiteindelijk wel naar de dokter gaat, blijkt dat hij een vergevorderd stadium van tong-kanker heeft. De dokters geven hem voor zeventig procent op en Grant legt zich neer bij zijn naderend einde. Omdat hij niets meer proeft, daagt hij zichzelf verder uit door zijn gerechten te gaan tekenen en leert hij de smaak toe te vertrouwen aan zijn team, voor een Chef kok een nederig lesje in overgave. Ze informeren de klanten over zijn ziekte en de gevolgen voor zijn restaurant. Dan komt er onverwacht bericht van een universiteit die onderzoek doet naar deze zeldzame vorm van kanker en hem een methode aanreikt waarmee hij, zonder chemo, zeventig procent overlevingskans heeft. Hij grijpt het aan en geneest. Wonder boven wonder komt zijn smaak weer terug en kan hij weer proeven.

Vertrouwen

Het zien van deze voorbeelden geeft mij een onbegrensd vertrouwen in hoe het universum voor je gaat werken als je de roep van je hart volgt. Het geeft me de moed om steeds opnieuw mijn stappen te zetten en me daarin door iets groters gesteund te voelen.

Wil jij geïnspireerd en gesteund worden in het volgen van jouw Liefdesroep, dan ben je van harte welkom bij de Training Liefdesroep.

 


Gesprek laden