Een paar weken terug schreef ik over ‘Schapen genoeg, de wereld heeft leeuwen nodig’ (https://bit.ly/2N0zzds). De afgelopen twee weken ben ik in Peru geweest en heb ik de bezieling van een leeuwin en een leeuw mogen ervaren. Samen met Hannah Cuppen heb ik de Liefdesroepreis begeleid waarin 10 deelnemers hun bezieling en passie hebben opgehaald. Wat hebben we genoten van Peru: de kleuren, het prachtige landschap, het heerlijke eten, maar wat mij het meest heeft geraakt is hoe voelbaar de bezieling is als mensen hun zielsverlangen leven. In deze blog wil ik graag twee inspirerende voorbeelden in het zonnetje zetten: Helena van Engelen en Virgilio Martinez.

Collage Peru 2019.jpg

Helena van Engelen

Tien dagen mochten wij verblijven op Niños del Arco Iris (regenboogkinderen), het project dat Helena heeft opgericht. Hier gaan kinderen naar school uit sociaal zwakkere milieus die thuis te maken hebben met armoede, onveiligheid door drankmisbruik, seksueel misbruik of andere ellende. Niños del Arco Iris is voor deze kinderen een paradijsje. Hier krijgen de kinderen goed onderwijs, elke dag een goede warme maaltijd, gezondheidszorg en worden ze op de meest liefdevolle manier ontvangen. Zo leren deze kinderen zich weer opnieuw aan het leven toe te vertrouwen.

Dit maakte op mij en op alle deelnemers grote indruk. De kernwaarden liefde, respect, vertrouwen en verbinding met familie zijn tot in alle haarvaten terug te vinden. Arco Iris is een plek met veel schoonheid. In de school hangt prachtige kunst aan de muur en staat er een bloemetje op iedere tafel in de eetzaal. Allemaal om de kinderen het gevoel te geven dat zij het waard zijn. De familie wordt thuis bezocht en krijgt een actieve rol door een paar dagen per jaar een bijdrage te leveren aan het project.

Zelf werden we ook op de meest liefdevolle manier ontvangen. Wat een overweldigende ervaring om op de eerste schooldag na de vakantie aan alle 170 kinderen een knuffel te geven. Op de eerste schooldag na de vakantie krijgen alle kinderen een knuffel van de docenten. De kinderen worden gestimuleerd om zich open te stellen voor onbekende mensen. Zo mochten wij zelf onderdeel zijn van dit ritueel.

Helena van Engelen (1949) vertrok in 2001 naar Urubamba (Peru) om in de Heilige Vallei dit centrum te bouwen. Haar missie was: kansarme kinderen een thuis en een toekomst geven. 'Mijn familie en vrienden verklaarden me voor gek toen ik vertelde dat ik mijn huis ging verkopen en naar Peru zou vertrekken om te zorgen voor de vergeten kinderen.' En nu – zo’n 15 jaar later – staat er in de Heilige Vallei een centrum voor kansarme gezinnen met een basisschool voor 170 kinderen, een middelbare beroepsopleiding voor 100 jongeren en een medische, psychologische en tandartspraktijk met tienduizenden behandelingen per jaar.

Ik heb grote bewondering voor Helena, hoe zij als vrouw alleen standhield in een land waar geweld, misbruik en overleven aan de orde van de dag zijn.

Bekijk hier de uitzending over Helena bij Het mooiste meisje van de klas.

Het project Niños del Arco Iris wordt niet door de (Peruaanse) overheid gesubsidieerd en is volledig afhankelijk van donaties. Iedere donatie is van harte welkom.

Virgilio Martinez

Een andere indrukwekkende ervaring waar we de bezieling konden voelen (en proeven) was bij restaurant Mil.

Het restaurant staat op een indrukwekkende plek naast de Inca ruïne van Moray op 3500 meter hoogte. De ruïne is opgebouwd uit ronde terrassen die naar alle waarschijnlijkheid werden gebruikt voor de landbouw. Een fantastische plek voor een restaurant. Hier is de bezieling voelbaar in elk detail en eten bij Mil is van begin tot eind een fantastische ervaring door het ontwerp van het restaurant, de bediening, de fantastische opmaak en smaakexplosies van de gerechten.

Virgilio Martinez staat aan de basis van dit restaurant en ook van restaurant Central in Lima. Martinez heeft in Europa bij verschillende chefs het vak geleerd en is daarna teruggekeerd naar Peru waar hij in Lima een zeer succesvol restaurant had. Voor Martinez klopte het nog niet. Hij kookte met een Peruaans sausje, maar het was voor hem nog te weinig echt verbonden met Peru. Zijn verlangen was om zijn klanten Peru te laten ervaren door het eten van zijn culinaire creaties. Hij realiseerde zich dat hij Peru eigenlijk niet goed kende en is het land gaan doorreizen. Op basis van zijn reiservaringen maakt Martinez nu gebruik van ingrediënten uit alle regionen en hoogtes van Peru, van de oceaan tot de Andes. Hij wil hiermee zijn gasten alle ecosystemen van Peru laten ervaren.

Deze omslag werd door zijn klanten niet in dank afgenomen. Hij verloor vele klanten, maar toch hield hij vast aan zijn zielsverlangen om echt Peruaans eten op de kaart te zetten. Martinez geloofde in zijn opzet en was niet bezig hoe andere mensen naar hem keken of met zijn eigen verdiensten. Hij volgde zijn zielsverlangen van binnenuit. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. In 2019 werd zijn restaurant uitgeroepen tot het beste restaurant in Zuid-Amerika en nummer 6 van de wereld.

Het verhaal van Virgilio Martinez kun je bekijken bij de documentaire reeks Chef’s Table op Netflix. Chef’s Table is een serie over het werk en leven van gerenommeerde culinaire chefs van over de hele wereld, prachtig vormgegeven door filmmaker David Gelb.

Het is niet alleen prachtig om naar te kijken, maar op een diepere laag word ik steeds geraakt. Alle elementen van een zielsverlangen worden glashelder zichtbaar. Stuk voor stuk zijn het pareltjes van voorbeelden van mensen die de roep van hun hart volgen. Niets is meer inspirerend dan mensen zo vol hun passie te zien leven. Dat bewijst iedere aflevering opnieuw. De liefde en toewijding waarmee door deze Chefs over eten wordt nagedacht, de wijze waarop nieuwe creaties ontstaan en de verrassende combinaties die worden gemaakt gaat ver buiten ieder kader en overtreft alle regels.

Bezieling

Het is prachtig om te merken hoe ver de bezieling van Helena en Virgilio doorwerkt. Het is voelbaar hoe ‘de vonk’ op andere mensen is overgeslagen. Zij willen niets liever dan op hun eigen manier bijdragen aan hetzelfde hogere doel.

We hebben zelf ook gemerkt hoe het bij ons en bij onze deelnemers heeft doorgewerkt. In deze Peruaanse ‘bedding’ werden we allemaal diep geraakt en vonden er diepgaande transformatieprocessen plaats bij onze deelnemers. Het zien en voelen van deze voorbeelden geeft de inspiratie, het vertrouwen en de moed om de roep van je hart te volgen en de vervolgstappen daarin te zetten.

Wil jij geïnspireerd en gesteund worden in het volgen van jouw zielsverlangen?

  • Vanwege het grote enthousiasme overwegen we najaar 2020 weer naar Peru te gaan. Als je belangstelling hebt of je op de hoogte gehouden wilt worden kun je je hier inschrijven voor de nieuwsbrief of je schrijf je hier vrijblijvend in op de wachtlijst.
  • Je bent van harte welkom bij de training Liefdesroep of
  • Je kunt er ook voor kiezen een individueel traject Liefdesroep bij mij te doen.

Gesprek laden

Categorie
Geen onderwerpen.