Ben je ook naar de Lion King geweest? Een film die je waarschijnlijk al kent (uit 1994) en die nu opnieuw is uitgegeven in 3D. Simba wordt geboren als zoon van een leeuwenkoning en is voorbestemd om hem op te volgen. Voordat het zover is komt Simba voor tal van beproevingen te staan om zijn ware aard te leven. Het meest indrukwekkende deel vind ik waar Simba zijn eigen spiegelbeeld ziet en de vraag krijgt voorgeschoteld van zijn vader: “Remember who you are?”.  Kijk het hier.

Voor mij persoonlijk blijft dit telkens weer een hele relevante vraag. Wie ben ik ten diepste? Wie ben ik in essentie? Leef ik de comfortabele versie van mezelf (het schaap) door het vooral andere mensen naar de zin te maken? Of heb ik de moed om mijn kop boven het maaiveld uit te steken en mijn ware aard te leven? Ik ken mijn beperkende overtuigingen: "ik ben niet goed genoeg, anderen kunnen het beter, wie zit er op mij te wachten"? Als ik in dat deel van mezelf ben, voel ik mijn angst. Ik kan mijn inspiratie niet meer voelen en word naar beneden getrokken.
Steeds weer heb ik de Simba in mijzelf op te halen. Te herinneren wie ik zelf ten diepste ben: een krachtige en gevoelige man met een groot hart. Ik ben een leeuw! Roaaaar!

Reis van de held

De Lion King is een perfecte vertolking van de Reis van de held van Joseph Campbell. De Reis van de Held beschrijft in essentie de ‘levensreis’ of spirituele zoektocht die iemand aangaat op zoek naar zijn of haar eigen identiteit. De reis van het ego naar het Zelf. In ieder mens zit een diep verlangen zichzelf te zijn – of meer te worden. Een verlangen om je leven in te richten op basis van je behoeften en volgens je eigen visie. Je niet bovenmatig te laten leiden door de verwachtingen van je omgeving, onverwerkte emoties of belemmerende patronen van vroeger.

Campbell ontdekte dat in verhalen uit alle culturen en windrichtingen keer op keer een universeel verhaal terugkwam. Deze reis kent altijd ups en downs. Om iets nieuws in onszelf te kunnen aanboren en op koers te blijven moeten we van tijd tot tijd onze comfortzone verlaten en onze angsten overwinnen. Gelukkig worden we op onze reis bijgestaan door gidsen, helpers en kunnen we onze persoonlijke talenten aanscherpen. Om ons ware potentieel te ontsluiten, moeten we grenzen verleggen, afscheid nemen, onze schaduw durven aankijken en door de donkere nacht van de ziel gaan.

Lion King Simba.jpgHier volgt een korte beschrijving van de reis van de held op basis van de Lion King.

Oproep tot avontuur
De held wordt opgeroepen, wakker geschud, aangespoord om in beweging te komen.
Hij wordt uit zijn comfortzone getrokken. Het kleine leeuwtje Simba wordt geboren als zoon van de leeuwenkoning. Hij is voorbestemd om koning te worden over het dierenrijk. Het kleine welpje is nieuwsgierig en wordt door zijn oom Scar gewezen op een avontuurlijke plek. Zijn vader Mufasa probeert hem nog tegen te houden (wachter) maar hij gaat toch.

Uit huis gaan
De held belandt in een nieuwe wereld, waar nieuwe wetten gelden.
Het welpje trekt de wereld in, doorstaat allerlei ontberingen en vindt ook helpers op zijn pad. Hij komt in een compleet andere wereld dan waar hij vandaan kwam. Er is overvloed, hij heeft alles wat zijn hartje begeert. Geen zorgen (Hakuna Matata). Simba wordt zelfs vegetariër. Maar hij leeft niet zijn ware aard. Eigenlijk is hij ergens in slaap gesukkeld.

De crisis
De held wordt geconfronteerd met zijn grootste angst. Er is een omslag en de held moet de dood onder ogen zien. Het donkerste moment van het avontuur.
Simba ziet in het water zijn eigen spiegelbeeld en ziet dat zijn vader een deel is van hemzelf. Hij hoort de indringende stem van zijn vader: “Remember who you are!”. Hij herinnert zich weer dat hij troonopvolger is van zijn vader en dat hij de voorbestemde koning is van het dierenrijk. Om deze Simba te leven heeft hij veel los te laten: zijn luxe comfortabele leventje met zijn vriendjes. Als koning Simba staat hij voor grote uitdagingen en moet hij de dood in de ogen kijken. Zijn koningsdeel was in de schaduw geraakt.

De Terugkeer
Nu is het tijd dat de held met de veroverde schat naar huis terugkeert, maar de weg terug is nog gevaarlijk.
Simba neemt de plek in van de koning en gaat samen met Nala (zijn partner) terug naar huis, waar ze een grote ravage aantreffen.

Dood en Wederopstanding:
De tegenstander heeft nog een laatste aanval of test in petto.
Simba heeft nog een grote beproeving met zijn oom. In een één op één gevecht is hij bereid zijn leven te geven voor het belang van de roedel. Hij heeft geleerd om zijn rug te rechten en te gaan staan voor zijn principes. Hij wint de strijd en zijn oom wordt verbannen en verslonden door de hyena’s.

Tot slot

Ik denk dat we allemaal deze twee versies, de schaap en de leeuw, van onszelf kennen. De schaap-versie van onszelf die het liefst in de comfortzone blijft en niet te veel risico’s aangaat. We kennen ook de leeuw-versie van onszelf. Als we deze versie leven, komen we tegelijkertijd ook onze diepste angsten tegen en hebben we ook veel los te laten.

“Remember who you are!” is een mooie parabel om jezelf steeds weer op te halen. Het vraagt veel om een leeuw te worden en zeker net zo veel om een leeuw te blijven.

Door mijn leeuw te leven ontwikkel ik mijn volle potentieel en geef ik het grootste geschenk aan de wereld, namelijk mezelf. Er zijn schapen genoeg op deze wereld, de wereld heeft leeuwen nodig!

7 Tips om de Leeuw in jou naar boven te halen:

  1. Bekijk de Lion King met de "Reis van de held" bril.
  2. Maak tijd voor jezelf om de leeuw in jezelf op te halen.
  3. Laat jouw “Roaaaaar!” horen!
  4. Lees het boek Liefdesroep voor concrete handvatten op jouw reis van de held.
  5. Lees Volg de stem van je hart van Joseph Campbell
  6. Volg de online training Liefdesroep om op een diepere laag contact te krijgen met jezelf.
  7. Vertrouw op het proces. Wees dankbaar voor elke kleine stap die je zet.

Wil je onder begeleiding hierin een stap zetten dan kun je verder lezen bij Coaching en begeleiding of contact met mij opnemen: marc@marcbouwmeester.nl


Gesprek laden